Erinevad pH mõõtmise viisid
Postitatud: 07 Sept 2010, 19:27
Mida vaja läheb?
Punapeeti, juurviljariivi, kausitäit külma vett, kurnsõela.
Mida teed?
Riivi punapeeti kaussi ja lisa külma vett. Jäta tunniks seisma ja vala siis läbi sõela kannu, nii et saad piisavalt purpurpunast mahla. Erineva pH'ga lahuste lisamisel (näiteks sidrunimahl, äädikas, söögisooda) muutub kapsavedeliku värvus.
Kuidas asi toimib?
Kõik on seotud kapsavee pH-ga. Tegemist on lihtsa mõõtmisega, kas miski on happeline või aluseline. Riivitud punapeet vees leotades vabanevad antotsüaniidideks nimetatavad ühendid. Molekulide omapära tõttu muudavad need värvust sõltuvalt keskkonna pH-st. Niisiis, roosa värvus tähendab, et segu on tugevalt happeline, roheline osutab, et see on leeliseline.
pH 1-2 roosa 3-4 tumepunane 5-6 violetne 7-8 sinine 9-10 sinine-roheline 11-12 rohekas kollane
Pildi allikas:
http://ilovebacteria.com/Images/cabbage.jpg
Punapeeti, juurviljariivi, kausitäit külma vett, kurnsõela.
Mida teed?
Riivi punapeeti kaussi ja lisa külma vett. Jäta tunniks seisma ja vala siis läbi sõela kannu, nii et saad piisavalt purpurpunast mahla. Erineva pH'ga lahuste lisamisel (näiteks sidrunimahl, äädikas, söögisooda) muutub kapsavedeliku värvus.
Kuidas asi toimib?
Kõik on seotud kapsavee pH-ga. Tegemist on lihtsa mõõtmisega, kas miski on happeline või aluseline. Riivitud punapeet vees leotades vabanevad antotsüaniidideks nimetatavad ühendid. Molekulide omapära tõttu muudavad need värvust sõltuvalt keskkonna pH-st. Niisiis, roosa värvus tähendab, et segu on tugevalt happeline, roheline osutab, et see on leeliseline.
pH 1-2 roosa 3-4 tumepunane 5-6 violetne 7-8 sinine 9-10 sinine-roheline 11-12 rohekas kollane
Pildi allikas:
http://ilovebacteria.com/Images/cabbage.jpg