Punapeedi keemia

Steve Spangler Science
Sõnum
Autor
tauri
Saidi administraator
Postitusi: 452
Vanus: 28
Liitunud: 06 Sept 2010, 13:50
Haridustase (kraad): Gümnaasiumi loodusteaduste õpetaja

Punapeedi keemia

#1 PostitusPostitas tauri » 12 Mär 2011, 18:24

Ma usun, et igaüks meist on söönud punapeeti. Kuid mida paljud ei tea - punapeedi mahla saab kasutada happelisuse ja aluselisuse määramiseks.

Materjalid:
  • punapeet
  • riiv
  • taldrik
  • suurem nõu, kus punapeedi vee segu teha
  • marliside, sobib ka tavaline riie - punapeedi mahla filtreerimiseks
  • nõu, kuhu mahl koguda - sobi ka tavaline plastikpudel

Indikaatori valmistamine
  1. Riivi punapeet.
  2. Pane riivitud punapeet vette ja sega korralikult.
  3. Filtreeri saadud lahus

Indikaatori testimine
Kui lisada puhastusvahendit, mis sisaldab ammoniaaki, siis lahus värvub roheliseks. Kui lisada äädikat, siis lahus värvub punaseks. Sa võid katsetada erinevate ainetega, et teha kindlaks nende pH.

Kuidas see kõik töötab?
Osa aineid saab klassifitseerida aine pH järgi. Happetel on pH alla seitsme, alusel üle seitsme. Indikaator on keemiline ühend, mis muudab värvust erinevates pH väärtustega lahustes. Meie katses on kasutada punapeedimahl, mille värvus pH seisme juures on violetne, happelises muutub punaseks ning aluselises lahuses roheliseks.

Vaata video, seal on kasutatud punast peakapsast, aga tulemus on sama.
http://www.youtube.com/watch?v=vrOUdoS2BtQ

Allikas:
http://www.stevespanglerscience.com/experiment/00000048

Mine “Steve Spangler'i teaduskatsed”

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline