1. leht 1-st

Palun väga abi.

Postitatud: 28 Sept 2015, 18:06
Postitas Siiisu
Tere, kuna olen tõesti hädas ja leidsin selle foorumi, siis proovin, äkki keegi oskab aidata.
Nimelt on mul tarvis teha esitlus teemal "Toiduained ja toitained. Toiduvalmistamise keemia põhitõed. Tervislik toitumine
lähtudes toitainete sisaldusest ja energeetilisest väärtusest toiduainetes." Kõik muu on mul olemas ja leitav, arusaamatuks jääb see "Toiduvalmistamise keemia põhitõed". Keegi oskab äkki viidata, kust võiks mingit abi saada või oskab ise öelda, mida selle all mõeldakse? Õpetajalt kahjuks abi küsida ei saa, kuna ta on "kontorist väljas" ja töö tuleb esitada juba sel neljapäeval.

Suuuur-suuuur aitäh, kui keegi oskab mind aidata. :roll:

Re: Palun väga abi.

Postitatud: 28 Sept 2015, 20:57
Postitas rubiidium
Toiduvalmistamise keemia põhitõed on need keemia põhitõed, mida toiduvalmistamise juures vaja läheb. Abiks siin kas või keemiaõpiku sisukord. Saab rääkida kuidas toiduvalmistamise juures on oluline eristada puhtaid aineid ja ainete segusid. Millised keemilised omadused on olulised ja kuidas neid arvesse võtta toiduvalmistamise juures (lahustuvus, kontsentratsioon, lagunemiskiirus; õhuhapniku, päikesevalguse, temperatuuri toime toiduainetele). Millised on toiduainete toime mõnedele toidunõudeks kasutatavate metallidega - alumiinium, tina, raud, roostevaba teras, teflon. Temperatuuri mõju reaktsioonikiirusele - keetmine, praadimine, külmutamine. On ka mõned keemilised reaktsioonid, mida toidu valmistamise juures kasutatakse - sooda + äädikas, sooda lagunemine kuumutamisel. Toidulisandite ( E-ained) kasutamine. Samuti kuulub toiduvalmistamise juurde mõõtühikute teisendamine retsepti järgi tegemisel ning ka lugematu hulk laboratoorsete tööde tegemise tarkuseid. Köök ongi ju omamoodi keemialabor, kus reaktiivide asemel on toiduained. Ka ohutusnõuded toidu valmistamise juures on keemia põhitõed.